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                   FMLA2023-2-A 

 

May 30, 2023 
 
Dear Name*: 
 
This letter responds to your request for an opinion concerning how to calculate the amount of 
leave used when an employee takes leave under the Family and Medical Leave Act (FMLA) 
during a week with a holiday.  You represent that you do not seek this opinion for any party that 
the Wage and Hour Division (WHD) is currently investigating or for use in any litigation that 
commenced prior to your request.  
 
BACKGROUND 
 
You request clarification regarding FMLA regulations at 29 C.F.R. § 825.200(h) and 29 C.F.R. 
§ 825.205(b) to determine how to calculate an employee’s FMLA leave entitlement when leave 
is taken during a week that includes a holiday.  You note that 29 C.F.R. § 825.200(h) states that 
when an employee takes a full workweek of FMLA leave during a week that includes a holiday, 
the employee uses a full week of FMLA leave.  You also identify 29 C.F.R. § 825.205(b), which 
explains how intermittent or reduced schedule leave is calculated for FMLA purposes.  You ask 
for clarification on how to calculate the amount of FMLA leave used where an employee takes 
FMLA leave for less than a full week during a week that includes a holiday.  
        
GENERAL LEGAL PRINCIPLES 
 
The FMLA entitles eligible employees of covered employers to take unpaid job-protected leave 
for qualifying family and medical reasons with continuation of group health insurance coverage 
under the same terms and conditions as if the employee had not taken leave.  Eligible employees 
may take up to 12 workweeks of leave in a 12-month period for various qualifying reasons, and 
up to 26 workweeks of leave during a single 12-month period to care for a covered 
servicemember.  29 U.S.C. § 2612(a)(1), (3).  Under certain circumstances, an employee may 
use FMLA leave intermittently, that is, in separate blocks of time, or on a reduced leave 
schedule, by reducing the time worked in the day or week.  Id. § 2612(b)(1); 29 C.F.R. 
§ 825.202(a).   
 
When an employee takes FMLA leave for less than one full workweek, the amount of FMLA 
leave used is determined as a proportion of the employee’s actual workweek: 
 

The actual workweek is the basis of the leave entitlement.  Therefore, if an employee 
who would otherwise work 40 hours a week takes off eight hours, the employee would 
use one-fifth (1/5) of a week of FMLA leave.  Similarly, if a full-time employee who 
would otherwise work eight-hour days works four-hour days under a reduced leave 
schedule, the employee would use one-half (1/2) week of FMLA leave. . .. An employer 
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may convert these fractions to their hourly equivalent so long as the conversion equitably 
reflects the employee’s total normally scheduled hours.  

 
29 C.F.R. § 825.205(b)(1).0F

1 
 
When a holiday falls during a week that an employee is taking a full workweek of FMLA leave, 
the entire week is counted as FMLA leave.  29 C.F.R. § 825.200(h).  Thus, for example, an 
employee who works Monday through Friday and takes leave for a week that includes the Fourth 
of July on Thursday would use one week of leave and not 4/5 of a week.  However, when a 
holiday falls during a week when an employee is taking less than a full workweek of FMLA 
leave, the holiday is not counted as FMLA leave unless the employee was scheduled and 
expected to work on the holiday and used FMLA leave for that day.  Id.  The Department has 
taken a consistent approach to the treatment of holidays since the first publication of its FMLA 
regulations in 1995.  See 60 Fed. Reg. at 2200; see also Final Rule: The Family and Medical 
Leave Act of 1993, 73 Fed. Reg. 67934, 67972-73 (Nov. 17, 2008).   
 
OPINION 
 
In your letter, you ask for clarification on how to apply 29 C.F.R. § 825.200(h) and 
§ 825.205(b)(1) when an employee takes FMLA leave during weeks in which there is a holiday.  
29 C.F.R. § 825.200(h) explains that where an employee takes FMLA leave in increments of less 
than one week during a week that includes a holiday, the holiday generally does not count 
against the employee’s FMLA leave entitlement.  29 C.F.R. § 825.205(b)(1) states that where an 
employee takes FMLA leave on an intermittent or reduced schedule, the employee’s “actual 
workweek is the basis of leave entitlement.”  You ask whether the employee taking leave during 
a week that includes a holiday is using a fraction of the employee’s usual workweek (a 
workweek without a holiday), or if the employee is using a fraction of a reduced workweek (the 
employee’s usual workweek less one day due to a holiday).      
 
We do not believe there is a conflict between these two provisions of the regulations.  29 C.F.R. 
§ 825.205(b)(1) explains that when FMLA leave is used as a fraction of a workweek, the fraction 
is determined based on the actual week in which the leave was taken.  This is consistent with the 
statutory requirement that the use of intermittent or reduced schedule leave “shall not result in a 
reduction in the total amount of leave to which the employee is entitled . . . beyond the amount of 
leave actually taken.”  29 U.S.C. § 2612(b)(1).  Meanwhile, 29 C.F.R. § 825.200(h) explains the 
impact on the amount of FMLA leave taken of a holiday falling during a full week of leave and 
clarifies that if the employee uses FMLA leave for all the workdays in the week, the holiday has 
no effect and a full week of FMLA leave is used.  This is consistent with the statutory FMLA 
leave entitlement being based on workweeks of leave.  29 U.S.C. § 2612(a)(1).   

 
1  Conversion of the FMLA entitlement to an hourly equivalent must be based on an employee’s work 
schedule.  Employees who normally work 40 hours per week are entitled to 480 hours of FMLA leave (40 
hours x 12 weeks) per 12-month period.  Employees who normally work 50 hours per week are entitled to 
600 hours of FMLA leave (50 hours x 12 weeks) per 12-month period.  See, e.g., Final Rule: The Family 
and Medical Leave Act of 1993, 60 Fed. Reg. 2180, 2203 (Jan. 6, 1995); WHD Opinion Letter 
FMLA2002-1, 2002 WL 34420905, at *1 (May 9, 2002). 
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The Department addressed this issue in 2008, when it issued a notice of proposed rulemaking 
(NPRM) with proposed changes to the FMLA regulations.  The NPRM proposed adding text to 
29 CFR § 825.200 to clarify how to determine the fraction of a workweek of FMLA leave an 
employee uses during a week with a holiday in which the employee both works and uses FMLA 
leave.  NPRM: The Family and Medical Leave Act of 1993, 73 Fed. Reg. 7876, 7892 (Feb. 11, 
2008).  The Department provided the following explanation and example: 
 

[I]f an employee needs less than a full week of FMLA leave, and a holiday falls within 
the partial week of leave, the hours that the employee does not work on the holiday 
cannot be counted against the employee’s FMLA leave entitlement if the employee 
would not otherwise have been required to report for work on that day.  If an employee 
needs a full week of leave in a week with a holiday, however, the hours the employee 
does not work on the holiday will count against the employee’s FMLA entitlement. 
Accordingly, for an employee with a Monday through Friday work week schedule, in a 
week with a Friday holiday on which the employee would not normally be required to 
report, if the employee needs FMLA leave only for Wednesday through Friday, the 
employee would use only 2/5 of a week of FMLA leave because the employee is not 
required to report for work on the holiday.  However, if the same employee needed 
FMLA leave for Monday through Friday of that week, the employee would use a full 
week of FMLA leave despite not being required to report to work on the Friday holiday. 

 
Id.  That proposal was adopted in the form of an additional sentence included in 29 C.F.R. 
§ 825.200(h): “However, if an employee is using FMLA leave in increments of less than one 
week, the holiday will not count against the employee’s FMLA entitlement unless the employee 
was otherwise scheduled and expected to work during the holiday.”  See 73 Fed. Reg. at 68087.  
The Department explained in the preamble to the final rule that the change “clarif[ies] how to 
count holidays in cases where an employee takes leave in increments of less than a full 
workweek [,]” and noted that “[t]his is a clarification and does not represent a change in the 
Department’s enforcement position.”  Id. at 67972. 

Further, in the preamble to the final rule, the Department addressed concerns raised by 
commenters that the treatment of holidays when an employee uses a full week of leave was 
inconsistent with the method of counting holidays when a partial week of FMLA leave is used.  
See id.  The Department explained:  

Holidays regularly occur during normal workweeks and should be counted when they fall 
within weekly blocks of leave.  On the other hand, the Department believes that where 
leave is taken in less than a full workweek, the employee’s FMLA leave entitlement 
should only be diminished by the amount of leave actually taken.  The Department 
believes that maintaining the existing rule, together with the proposed clarification, is the 
most reasonable and practical approach. 

Id. at 67973. 

Applying the explanation and example given in the 2008 NPRM, it is clear that the actual 
workweek includes the day of the holiday.  Subtracting the holiday from the workweek when 
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calculating the amount of FMLA leave used in a partial week of leave would impermissibly 
reduce the employee’s leave entitlement, because the employee would have to use a larger 
amount of FMLA leave than needed.  For example, for an employee who normally works a 5-
day week and takes one day of FMLA leave, excluding the holiday from the week would result 
in the employee using 1/4 of a workweek of FMLA leave in a workweek that includes a holiday 
instead of 1/5 of a workweek of FMLA leave.  Calculating the amount of leave used in this way 
would be an interference with the employee’s FMLA rights.  29 C.F.R. § 825.220(b). 
 
Finally, you note that the answer on how to calculate the employee’s use of FMLA leave during 
a week with a holiday also impacts how an employee’s leave is calculated using the “rolling 
backward” calculation of leave used.  Under the rolling backward method, each time an 
employee takes FMLA leave, the remaining leave is the balance of the 12 weeks not used during 
the immediately preceding 12 months.  See 29 C.F.R. § 825.200(b)(4), (c).  The principles 
described in this letter apply when the rolling backward method is utilized.  To use the above 
example, in a scenario where an employee takes one day of FMLA leave in a week with a 
holiday, leave would be used—and then 12 months later, replenished on a rolling basis—in 
increments of 1/5th of a workweek.  For more information about tracking an employee’s leave 
balance when taking intermittent FMLA leave during the “rolling” 12-month leave period, see 
WHD Opinion Letter FMLA2005-3-A, 2005 WL 3401781 (Nov. 17, 2005).    
 
In sum, under the FMLA, the employee’s normal workweek is the basis of the employee’s leave 
entitlement.  If a holiday occurs during an employee’s workweek, and the employee works for 
part of the week and uses FMLA leave for part of the week, the holiday does not reduce the 
amount of the employee’s FMLA leave entitlement unless the employee was required to report 
for work on the holiday.  Therefore, if the employee was not expected or scheduled to work on 
the holiday, the fraction of the workweek of leave used would be the amount of FMLA leave 
taken (which would not include the holiday) divided by the total workweek (which would 
include the holiday). 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. 
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Jessica Looman 
Principal Deputy Administrator 
 
*Note:  The actual name (s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b).  

https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/WHD/legacy/files/2005_11_17_3A_FMLA.pdf
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